Celab sluter avtal med Volvo Personvagnar om kommunikations- och ledningssystem på provbanan i Hällered.

Pressmeddelande Publicerad 2017-08-30

Det nya systemet skall göra det smidigare och säkrare att styra de många personer och fordon som rör sig i området, ofta i höga hastigheter.

Provbanan i Hällered används för att testa morgondagens fordon och komponenter. Anläggningen är uppbyggd på ett sådant sätt att man kan ”simulera” bilens förväntade livslängd under normala förhållande på några månader. På de många olika banorna kan allt från topphastighet till rostskydd, fjädring och aktiv säkerhet testas oavbrutet, dygnet runt.

Under hösten kommer ett nytt digitalt kommunikationsradiosystem att installeras på anläggningen. Ryggraden i systemet är ett multi-site TETRA-system baserat på infrastruktur från Motorolas Solutions. Själva samtalen kommer att genomföras i över hundra Motorola ST7000, en ny avancerad och kompakt portabel radio. Systemet tillåter såväl gruppkommunikation som telefonliknande individsamtal och larmsamtal.

För att effektivisera trafikledningen kommer systemet att kompletteras med Celab’s populära ledningsplattform Orchestra, som är utvecklad för bland annat TETRA-arkitektur. Med den nya plattformen kommer trafikledarna exempelvis kunna real-tidspositionera enheter på den inbyggda kartan, styra kommunikationsvägar, sammansättning av talgrupper eller genomföra utrop direkt i PA-systemet.

Celab har sedan tidigare installerat ett liknande system hos Volvo Hällereds närmaste granne AstaZero, en annan testbana med fokus på aktiv trafiksäkerhet. Erfarenheter från detta projekt kommer att bidra till ytterligare kvalitet och pålitlighet i det kommande systemet hos Volvo Personvagnar.

Ladda hem