Fiskarheden Trävaru AB växlar upp med nytt digitalt kommunikationssystem från Celab Communications AB.

Pressmeddelande Publicerad 2017-11-29

Mer pålitlig och modern gruppkommunikation är en del i det kontinuerliga utvecklingsarbete som utmärker Fiskarheden.

Fiskarheden Trävaru AB i Sälen grundades redan 1923. De är med sina 125 tillsvidareanställda idag ett av landets största sågverk. Sedan nittiotalet har företaget genomsyrats av en strävan att utveckla och förbättra verksamheten. Att genom såväl organisatoriska som tekniska förbättringar förädla erbjudandet till kunden, och sedan 1999 har de också ökat sin kapacitet från 85 000 till 340 000 m³.

Fiskarheden använder idag ett analogt komradiosystem. Systemet är dock åldrat och lider av intermittenta störningar som tvingat medarbetarna att ofta byta kanal. Det har varit ett tydligt irritationsmoment i arbetet och Fiskarheden har därför letat efter en ersättare, som också kan erbjuda mervärden.

Den nya digitala lösningen går under namnet Motorola Capacity Plus och bygger på standarden DMR, Digital Mobile Radio. Till skillnad från ett analogt system som bara överför ljud så spelar den digitala tekniken in ljud för att sedan rensa inspelningen från bakgrundsljud innan den sänder. Det medför att ljudet återges mer eller mindre likadant oavsett vilken miljö den som talar befinner sig i. Något som lämpar sig väl på en så bullrig plats som ett sågverk.

Det nya systemet skall ersätta all kommunikation i produktionen, där samtal i huvudsak kommer att föras i den nya handburna komradion Motorola DP3661e. För att optimera upplevelsen för användarna kommer också anpassningar att göras för Fiskarhedens befintliga headset.

”Förutom att stärka befintliga processer ger det digitala kommunikationssystemet troligtvis nya möjligheter att på sikt optimera dagens arbetssätt ytterligare. Något som förhoppningsvis passar Fiskarheden väl i smaken.” - Lars-Gunnar Gydemo, Säljare, Celab Communications AB