
RAKEL G2
RAKEL Generation 2 (aka SWEN) är Sveriges kommande nationella kommunikationssystem för samhällsviktig aktörer. Precis som dagens RAKEL så kommer nätet att ägas och förvaltas av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) men, till skillnad från dagens TETRA-baserade nät så kommer RAKEL G2 att erbjuda bredbandstjänster som exempelvis videoöverföring.
Nästa generations RAKEL-system är baserat på mobil-teknologier som 5G och 4G LTE vilket kommer ge de samhällsviktiga användarna tillgång till bredbandstjänster som dagens system inte kan erbjuda. Tjänsterna kommer att levereras i ett nät som anpassats för verksamhetskritisk kommunikation genom att hänsyn tas till systemets robusthet, säkerhet och tillgänglighet.
Eftersom nästan alla samhällsviktiga aktörer idag har ett ökande behov av tjänster för effektiv samverkan och ledning i händelse av kris och/eller krig så kommer det nya systemet utgöra en förstärkning av Sveriges totalförsvarsförmåga.
Etablering av det nya nätet påbörjas under 2025 och målsättningen är att alla Rakel-användare skall ha migrerat till det nya systemet till år 2030.
Denna artikel är baserad på information från de olika offentliga redovisningar, publikationer och upphandlingar som publicerats av främst MSB mellan 2021 och våren 2025 - det innebär att både systemet i sig och informationen om systemet kan komma att ändras över tid.
Systemuppbyggnad RAKEL G2
För att balansera perspektiv som kontroll, tid och kostnad så kommer nätet, åtminstone initialt, att bestå av ett statligt kontrollerat kärnnät som ansluts till en kombination av statliga och kommersiella radioaccessnät som kan nyttjas parallellt. Ett sådant nät benämns Multi-Operator Core Networks (MOCN) och tillåter att utvalda användare har prioritering gentemot övriga abonnenter. Alltså RAKEL G2 kommer att ha företräde framför annan trafik i det kommersiella nätet för att undvika problem vid hög belastning.
En av målsättningarna är att få nytta av systemet så snart som möjligt vilket medför att det kommer implementeras i flera steg med något varierande syften i relation till tidigare nämnda perspektiv. När samtliga steg väl är på plats så kommer de alla att utgöra integrerade lager av samma system som tillsammans kommer att tillfredsställa samtliga behov och krav.
Lager 0
Etablering av kärnnät
Under 2024 påbörjades implementeringen av ett statligt kontrollerat kärnnät baserat på 5G-teknologi från Ericsson. Nätet kommer att utgöra stommen i RAKEL Generation 2.
Lager 1
Kommersiellt radioaccessnät
Anslutning av Telia's ordinarie mobilnät planeras att både påbörjas och avslutas under 2025. Eftersom Telia tillhandahåller ett redan väl utbyggt nät så kommer användarorganisationerna att kunna påbörja tester och utvärderingar av tjänster och utrustningar.
Lager 2
Radioaccessnät på dedikerat frekvensområde
Utrymme i 700MHz-bandet har öronmärkts för RAKEL G2 och kommer aktiveras i det kommersiella accessnätet. Samtidigt kommer de båda generationerna av RAKEL att integreras för att möjliggöra samverkan mellan de båda systemen under övergångsperioden.
Lager 3
Förstärkning av yttäckning
MSB etablerar kompletterande radioaccesspunkter på befintliga basstationsplatser för RAKEL G1 för att ge utökad täckning i specifika områden.
Lager 4
Tillfällig täckning
Lösningar för tillfälliga och flexibla uppkopplingar för lokal täckning utvecklas och förbereds för att kunna möta varierande behov.

Lager 5
Nationell roaming
Lösning för att möjliggöra att användare rör sig över hela landet.
Lager 6
Robusthöjande åtgärder
Punktförstärkande åtgärder för att uppnå samtliga krav.
Tjänster i RAKEL G2
Målsättningen för RAKEL G2 är "att tillhandahålla 3GPP-standardiserade verksamhetskritiska tjänster i ett öppet ekosystem bestående av teknologi från flera leverantörer". Detta står att läsa i MSB's dynamiska inköpsystem (upphandling) av tjänster/lösningar för test och utvärdering som pågår fram till slutet av 2027.
Även om upphandlingen inte förutspår framtiden så kan den ge oss en indikation på vilken typ av kritiska tjänster som kommer finnas tillgängliga och vilka krav dessa skall uppfylla. Särskilt i kombination med vetskapen att funktioner i dagens RAKEL måste finnas.
Upphandlingen är uppdelad i fyra områden;
Område 1
MCX-plattform
De grundläggande tjänsterna kommer utgöras av MCX-lösningar (Mission-Critical-X) som utöver fundamental talkommunikation också kan erbjuda exempelvis textmeddelanden, videostreaming, larmfunktionalitet, filöverföring och ärendehantering.
Tjänsterna kommer att inneha certifiering från 3GPP (MCPTT) vilket skall säkerställa att tjänsterna uppfyller verksamhetskritiska krav på funktion, säkerhet och interoperabilitet på samma sätt som TETRA-standarden gjort i RAKEL.
Område 2
MCX-klienter
Här avses applikation som används för att ansluta och använda MCX-tjänsterna i område 1. Klienter kan utgöras av mobil-appar för användare på fältet eller programvaror på datorer för operatörer.
Även här kommer krav på 3GPP-certifiering att ställas för att säkerställa efterlevnad av grundläggande krav. Mobilklienterna förväntas också vara Android-baserade.
För att uppnå målet om öppet ekosystem så krävs interoperabilitet mellan tillverkarna/utvecklarna. I MCX-fallet innebär det att användare i app X skall kunna ansluta mot tjänst Y och samverka med andra organisationer som använder app X och dessutom kör tjänst X.
Område 3
Integrations-lösning
Avser en gateway / brygga mellan RAKEL och RAKEL G2 för att möjliggöra samverkan mellan systemen.
Område 4
Fristående MCX-lösning
Omfattar en MCX-plattform och MCX-klienter som kan skapa taktiska bubblor utan anslutning mot huvudnätet.

I skrivande stund finns ingen utpekad lösning eller standard för att ersätta RAKEL-funktionen DMO - det vill säga direktkommunikation mellan enheter. Faktum är att det ännu inte finns någon teknisk lösning för DMO i mobilteknologierna men det pågår forskning i området. För berörda enheter så kommer TETRA DMO att fortsätta användas för ändamålet vilket medför hybrid-kommunikation.
Användarenheter i RAKEL G2
Parallellt med det dynamiska inköpssystemet av tjänster pågår även en motsvarande upphandling av användarutrustning. Syftet med den är att identifiera vilken typ av utrustning som finns tillgänglig på marknaden, utreda hur den kan användas samt ge återkoppling till tillverkare för fortsatt utveckling.
Upphandlingen ger så klart inte raka svar på vilken typ av utrustning som kommer förädla RAKEL generation 2 men den ger åtminstone en utgångspunkt för vad vi kan förvänta oss.
Upphandlingen är uppdelad i fem delområden;
Område 1
Ruggade bärbara enheter
Den förväntade "standard-terminalen" i systemet. Förutom 3GPP-certifiering så förutsätts robust design, fysiska knappar för styrning av PTT, larm och talgruppsbyten i MCX-klienten.
Område 2
Ej-ruggade bärbara enheter
Utrustning för "kontors-användare" i RAKEL G2. Enheter som liknar smartphones för konsumenter men som fortsatt är 3GPP-certifierade.
Område 3
Fordonsburna enheter
Utrustning för att ersätta dagens mobilstationer som kan erbjuda det utbud av tillbehör som möjliggör effektiv gruppkommunikation i fordon.
Område 4
Tillbehör
Utrustning som förädlar användarenheterna i två kategorier - tillbehör som interagerar med MCX-klienten och tillbehör som inte gör det.
Område 5
Enheter och/eller tillbehör som möjligör "DMO"
Utrustning/Lösningar som löser problemet med direktkommunikation mellan enheter (D2D - device-to-device).