Inomhustäckning - så funkar det. I korthet.

I takt med att vi blir mer beroende av trådlös kommunikation så har vi allt högre förväntningar på täckningen, oavsett var vi befinner oss. Det ställer krav på såväl samhälle som operatörer och fastighetsägare.

Alla har någon gång upplevt dålig mobiltäckning inne i en hiss eller bristande Wi-Fi någonstans på jobbet. Moderna byggnader är mycket välisolerade för att vara så energieffektiva som möjligt vilket också isolerar dem mot inkommande radiosignaler. Ironiskt nog så rings drygt 80% av dagens mobilsamtal inomhus, så det är inte svårt att förstå att täckningen ofta behöver förstärkas i gallerior, på arenor, i tunnlar, etc.

Grundprinciperna för att utöka täckningen (inomhus) är nästan likadan oavsett trådlös teknologi även om radiovågornas penetrationsförmåga skiljer sig. Så vare sig det rör GSM, 4G, Wi-Fi eller kommunikationsradio så används motsvarande utrustning, även om den kan benämnas lite olika.

Signalkällor

Basstation

En basstation är en central del av ett nät som är ansluten direkt mot systemets ryggrad. Stora, folkrika byggnader kan förutom att sakna tillräcklig täckning inomhus också överskrida tillgänglig kapacitet i mobilnätet lokalt, vilket sannolikt medför att en ny basstation behöver sättas upp.

En basstation ger förutom nytt eller större täckningsområde också fler tillgängliga ”kommunikationskanaler” och kan därför hantera fler samtidiga samtal eller dataöverföringar. Den totala kapaciteten har utökats.

Repeater

Som namnet antyder så repeterar en repeater helt enkelt inkommande signaler. Till skillnad från en basstation så utökar just därför endast täckningsområdet för den basstation den är ansluten mot. Den påverkar alltså inte antalet samtidiga samtal eller dataöverföringar som nätet klarar av.

Repeater är den vanligaste och mest kostnadseffektiva metoden för att lokalt utöka täckningen i ett nät som i huvudsak finns i två varianter, Off-air och Fiber-matad. De finns för repetering av en enskild signal eller för flera olika. Flersignalsvarianter kallas ofta MIMO (Multiple input-Multiple output) och används exempelvis för att förbättra täckningen för flera teleoperatörer i samma utrustning.

Off-air repeater

En off-air repeater tar trådlöst emot signalen från ursprungskällan (basstationen), förstärker den i sin interna signalförstärkare och vidarebefordrar ut den igen via en egen antennlösning.

Fiber-matad repeater

En fiber-matad repeater är direktkopplad till en basstation via kabel, från vilken den tar emot signalen. Därefter förstärks signalen och vidarebefordras ut via sitt antennsystem.

Distribuerade antennsystem

Kort sagt ett nätverk av separata antenner som är anslutna mot samma källa och ger trådlös täckning över ett område eller i en byggnad.

Istället för en ”punktantenn” kan också så kallad läckande kabel användas. Det är en specialkabel som likt en bevattningsslang med hålmönster släpper ut och in radiosignaler för att ge trådlös täckning i framförallt tunnlar och kulvertar.

Att tänka på innan

Olämplig, feldimensionerad eller dåligt optimerad utrustning kan ge upphov till mer eller mindre allvarliga störningar. Störningar som kan påverka både er lokalt men också nätet i stort. Så tillse att ni alltid har godkännanden från nätägaren (operatören) och/eller Post och Telestyrelsen (PTS) och att ni samarbetar med en kompetent och erfaren leverantör när ni skall utveckla er inomhustäckning. Oavsett teknologi.

Index

En repeater-variant som sänder och tar emot på alla tillgängliga carriers i det aktuella frekvensbandet.

Utrustning som låter två eller flera olika radiosignaler att dela på samma antenn eller antennsystem.

Distribuerat antennsystem

Utrustning som sammanfogar olika frekvenser i ena riktningen och delar upp signalerna i motsatt riktning för att tillåta flera repeatrar och/eller mobilstationer att använda samma antenn eller antennsystem.

Utrustning som låter en repeater att sända och ta mot på olika frekvenser via samma antenn eller antennsystem. Duplexer är också känt som Duplex-filter.

En fiber-matad repeater är direktkopplad till en basstation via kabel från vilken den tar emot signalen. Därefter förstärks signalen och vidarebefordras ut via antenn eller antennsystem.

Repeater-variant som sänder och tar emot på utvalda (enskilda) carriers inom aktuellt frekvensband.

Repeater som plockar upp signaler med hjälp av en donator-antenn och sedan förstärker och vidarebefordrar signalen via en antenn eller distribuerat antenn-system.

Passiv komponent i ett antennsystem som delar upp en signal i lika delar/styrkor.

Passiv komponent i ett antennsystem som tillåter att en valbar signalstyrka leds om från en kabel.