Celab Communications AB sluter avtal med Lapland Airport om nytt radiosystem.

Pressmeddelande Publicerad 2017-04-11

Med ett nytt digitalt kommunikationsradiosystem förväntar sig flygplatsen att utveckla samverkan och som följd också samarbetet mellan plattan och tornet.

Lapland Airport ligger strax utanför Gällivare och drivs i kommunens regi. Flygplatsen som ursprungligen var ett militärt flygfält har bedrivit reguljärt flyg sedan sjuttiotalet och hanterar ett tiotal flighter dagligen.

Lösningen som nu upphandlats är ett kommunikationsradiosystem från Motorola Solutions, baserat på den internationella komradiostandarden DMR. Hjärtat av systemet kommer utgöras av två sammankopplade Motorola SLR5500 basstationer, anslutna till batteribackup för ökad driftsäkerhet. Själva samtalen kommer främst att ske via den bärbara radion Motorola DP4601e. Utöver det tillkommer också en del lösningar för portstyrning och ljudinspelning.

Systemets utformning, omfattning och funktion var mycket preciserat i den upphandling som Lapland Airport publicerade i slutet av 2016. Upphandlingens fokus var istället skiftat mot att utvärdera leverantörens förmåga avseende teknisk kompetens, erfarenhet och ekonomiska situation. Celab Communications AB bedömdes tillhandahålla det mest trovärdiga och kompletta anbudet och tilldelades därmed kontraktet. Implementering och driftsättning kommer ske under juni månad.