Somrig bild på större transformatorstation från när Ellevio fortfarande hette Fortum distribution.

Ellevio

Så upplever Ellevio smidigare resursstyrning från sin driftledningscentral när det behövs och betyder som allra mest. Med sin specialanpassade version av Celab Orchestra kan nu Ellevios ledningscentral smidigare hantera all sin kommunikation, oavsett om det gäller telefoni, SMS eller Rakelsamtal.

Ellevio var fram till sommaren 2015 känt som Fortum Distribution och en del av den finska energi-koncernen Fortum. Men efter att blivit sålt upprättades det nya bolaget Ellevio som ägs av ett antal AP-fonder.

Ellevio äger tillsammans med E.ON Elnät Sverige och Vattenfall Eldistribution den största delen av de svenska regionnäten. Det svenska elnätet är idag cirka 54 500 mil långt vilket motsvarar 13,6 varv runt jorden. En ansenlig sträcka för operatörerna att övervaka och för montörerna att underhålla, reparera och rapportera ifrån när avbrott väl uppstår.

En avgörande faktor i Ellevios arbete är att kommunikationen fungerar, att samtal kan ringas, meddelande sändas och uppgifter delges - oavsett var i landet man befinner sig. För det krävs det ett operatörssystem som står pall mot allt vad Gudrun, Per, Dagmar, Sven och Ivar heter.

Bild på högspänningstekniker som plockar bort grenar från elledning efter en höststorm.

Utmaningen

Först och främst handlade det om att säkra en talkommunikation som fungerar vid kriser som stormar eller omfattande strömavbrott. Att identifiera och implementera ett system som är användarvänligt, driftsäkert, klarar en hög belastning och som inte går ner när samtalstrafiken är som mest intensiv.

Bild på Ellevios personal som granskar konsekvenserna efter en höststorm från en helikopter.

Det som har varit och kommer att vara våra största prövningar är stormar som Gudrun, Per och Dagmar. De sätter käppar i hjulet för oss och försenar felavhjälpningsprocessen för våra operatörer på fältet. Eftersom mobilkommunikation inte är så pålitlig är det avgörande för oss att ha en talkommunikationslösning vi kan lita på. Därför letade vi efter en robust systemlösning som vi vet fungerar 24/7 - årets alla dagar, säger Jimmy Mattsson, Gruppchef på Ellevi.

Bild på fallna träd med Ellevios servicebilar i bakgrunden.

Lösningen

Celab Communications AB vann upphandlingen tack vare sin anpassningsbara plattform Orchestra, som kan integrera en mängd olika kommunikationsbärare, såsom telefoni, radiobaserade TETRAsamtal, trådbundna RAKEL-förbindelser (TCS), SMS med mera. Eftersom kommunikationsplattformen är moduluppbyggd kunde den också skräddarsys efter Ellevios behov och krav på funktion. Ovanpå Orchestraplattformen har Celab också utvecklat ett anpassat användargränssnitt som låter operatören snabbt och smidigt styra kommunikationen.

”Eftersom kapacitet och driftsäkerhet är extremt viktigt för Ellevios såg vi en verksamhetsanpassad Orchestra som en given lösning på deras behov. Förutom att den är redundant byggd med speglade servrar, kommunicerar den mot olika gränssnitt, jobbar mot externa databaser, plus att den är kompatibel med både telefoni och RAKEL. Dessutom förpackad i deras egna gränssnitt och grafiska profil”, säger Lars-Göran Johansson, Affärsområdesansvarig på Celab Communications.

”Första gången vi träffade Celab hade vi en skiss med oss på hur vi tyckte att systemet bör se ut. Månaden senare hade vi en demo som såg ut och fungerade precis som vi hade tänkt oss. Efter det har vi haft ett nära samarbete och tillsammans utvecklat systemet efter våra förutsättningar och behov”

Jimmy Mattsson, Gruppchef, Ellevio

Äldre bild inifrån Ellevios driftledningscentral med flera arbetsstationer och personal.

Resultatet

Systemet implementerades under 2013 och sattes redan i december samma år på hårda prov av stormarna Sven och Ivar.

”Det var några tuffa veckor i slutet på året men systemet stod pall och klarade det galant. Normalt sett kanske det handlar om 500 samtal per dag men när det krisar klarar vi nu flera tusen utan problem...”

RAKEL gör också att Ellevio kommer att minska antalet telefonsamtal och börja använda textmeddelandefunktionerna. Vid stora störningar och hög belastning slussar systemet automatiskt och geografiskt samtalen vidare så att man hamnar på rätt ställe beroende på var man ringer ifrån.

”...Vi ser redan att RAKEL-funktionen har utvecklat och förenklat vårt arbetssätt i kontrollrummet, där operatörerna kan hantera RAKEL-samtalen som vanliga samtal”, avslutar Jimmy Mattsson.