Inomhustäckning - så funkar det. I korthet.
I takt med att vi blir mer beroende av trådlös kommunikation så har vi allt högre förväntningar på täckningen. Det ställer krav på både samhället, operatörer och fastighetsägare.
RAKEL är Sveriges nationella kommunikationssystem för samverkan och ledning. Det är speciellt framtaget för myndigheter och organisationer av särskild betydelse för samhällets krisledning. Över 600 organisationer inom allmän ordning, säkerhet och hälsa använder systemet dagligen.
Ursprungligen var radionätet avsett enbart för blåljusmyndigheter men har successivt öppnats upp för fler användarkategorier. Nedanstående tabell visar några exempel på typer av organisationer som kan använda eller idag använder systemet.
Blåljusmyndigheter
Krisberedskap
Andra organisationer
Nätet är uppbyggt för att ge bra mottagning över hela landet. Idag innebär det att systemet täcker 95% av landets yta och 99,84% av befolkningen.
Dessutom kan täckningen förstärkas vid behov. Det kan göras både tillfälligt via så kallade gateway/repeaters eller mer långsiktigt med fasta repeaters.
På MSBs hemsida kan ni läsa mer om täckningen i RAKEL och granska aktuella täckningskartor.
Systemet är skapat för att fungera även när andra kommunikationsvägar går ner. I princip hela infrastrukturen är utrustade med batteribackup och/eller dieselgeneratorer som håller systemet igång även när elnätet är utslaget.
Eftersom systemet har en sluten användarkrets och en egen infrastruktur så bibehålls kommunikationen i större utsträckning, till skillnad från telefonnäten som ofta blir överbelastade när många ringer samtidigt.
De enheter som används i systemet är också specialutvecklade för att användas "professionellt" och är betydligt mer robusta än konsumentprodukter.
RAKEL ger flera fördelar gentemot alternativa kommunikationsystem och kommunikationsmetoder.
I komradiovärlden behöver man normalt varken slå in några nummer eller vänta på att mottagaren skall svara. Det är bara att trycka och prata och alla tänkta mottagare hör dig omedelbart.
I RAKEL kommunicerar man primärt i så kallade talgrupper. Talgrupper kan bestå av 2 till flera tusen användare anpassade efter aktuellt ändamål och behov. När sändningsknappen trycks in kommunicerar man med alla dessa samtidigt.
Med Rakelmobilerna kan man kommunicera direkt mellan enheterna utan involvering av nätet.
Alla mobilstationer har dedikerade larmknappar och många har också automatiska larmfunktioner.
All kommunikation i RAKEL är krypterad och förhindrar avlyssning av obehöriga. Behöver kommunikationen skyddas ytterligare så även möjlighet till end-to-end kryptering (E2EE).
Även om man normalt använder sig av gruppkommunikation så går det alldeles utmärkt att ringa invidsamtal från en Rakelradio. Både i "komradioläge" eller som vanligt telefonsamtal.
I systemet finns en direkt motsvarighet till SMS.
I systemet kan man exempelvis skicka positioneringsdata och mätdata eller använda det för styra extern utrustning trådlöst.
Tack vare talgrupperna kan man skapa interorganisatoriska kommunikationsvägar. Det görs genom att skapa talgrupper innehållande representater från olika organisationer. Det finns exempelvis insatstalgrupper i landet, där användare från räddningstjänst, polis och ambulans ingår.
Mer information om Samband och Samverkan kan hittas hos Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap.
Illustration av en samverkanstalgrupp
I takt med att vi blir mer beroende av trådlös kommunikation så har vi allt högre förväntningar på täckningen. Det ställer krav på både samhället, operatörer och fastighetsägare.
Alla har nog sett den kontrastrika skylten med bokstäverna Ex någon gång men, vad innebär den?
Konsumentfokuserade positioneringstjänster fungerar sällan inomhus och uppfyller inte kraven för professionell användning. Så vad finns det för alternativ?
Nästan alla digitala komradio funkar bra i högljudda miljöer om de används rätt.