4 anledningar till att överväga komradio i er organisation

I dagens mobilcentrerade värld är det lätt att tro att komradion är passé men skrapar man bara lite på ytan inser man snabbt att det är en missuppfattning. Faktum är att radiokommunikation erbjuder unika funktioner (fördelar) gentemot konkurrerande teknologier.

Det senaste decenniet har allt mer teknologi digitaliserats och kommunikationsradio är inget undantag. Tack vare den digitala utvecklingen utgör radiokommunikation fortfarande hjärtat i mängder av så kallade verksamhetskritiska kommunikationslösningar, alltså system som är avgörande för verksamhetens framgång och/eller medarbetarnas säkerhet.

Kommunikationen måste däremot inte vara riktigt så väsentlig för organisationen för att tekniken skall göra skillnad, de inneboende fördelarna kan fortfarande bidra med att rationalisera, effektivisera och trygga verksamheten. Faktorer som sannolikt gynnar även er bransch och just ert företag.

1. Effektivare samverkan

Ett komradiosamtal tar mellan noll och en halvsekund att koppla upp. Efter den mer eller mindre försumbara tiden kan en, tio, hundra eller till och med flera tusen mottagare tilltalas samtidigt, beroende på hur ni valt att styra just er kommunikation.

Det kan jämföras med de sju sekunder som det genomsnittliga telefonsamtalet tar att koppla upp, för att nå en mottagare. Om fler behöver kontaktas så måste samma procedur upprepas igen.

I ett modernt digitalt komradiosystem fördelas användarna i så kallade talgrupper för att styra samtalen. Användarna kan tillhöra flera talgrupper som kan avlyssnas kontinuerligt, vilket medför att all berörd personal kan nås med samma information samtidigt.

2. Pålitligare kommunikation

Radiokommunikationssystem är nästan alltid skräddarsydda för organisationen. Det innebär att ni får mottagning där ni vill, uppnår den samtalskapacitet som ni behöver och erhåller den driftsäkerhet som ni kräver. Eftersom systemet är unikt för er påverkas kommunikationen inte heller inte av problem hos operatörer eller för den delen av abonnemangskostnader.

En kommunikationsradio kan också, till skillnad från mobiltelefoner, kommunicera direkt mellan enheterna vilket fungerar som livlina om systemet mot förmodan gått ned eller som ordinarie kommunikationsväg om ert behov inte är så omfattande.

Enheterna är också utvecklade speciellt för användning i ”professionell” miljö, med genomgående robusta terminaler designade och testade för lång livslängd. Generellt håller utrustningen så hög kvalitet att den kan tillhandahållas med åtminstone fem års (utökad) garanti och kompletta service & supportavtal under hela perioden.

Bilden visar de nivåer av driftsäkerhet som kan uppnås. Förutom att systemet har två ”parallellkopplade” basstationer som agerar back-up åt varandra, så är de också kopplade till ett reservdriftsbatteri för att klara kortare strömbortfall samt en dieselgenerator för längre bortfall. Slutligen visualiseras också möjligheten att tala direkt radio till radio, i detta fall i utrymme utan täckning.

3. Tryggare vardag

I ett radiosystem kan användare och samtalstyper prioriteras för att äga företräde i systemet, vilket låter arbetsledare och andra nyckelpersoner att nå fram med viktig information även vid ”upptaget”. Prioriteringen medger också tillförlitlig larmhantering då nödanrop alltid har högsta prioritet.

Eftersom i princip alla komradio är utrustade med såväl larmknapp som funktioner för automatiska nödlarm, kan användarna känna sig säkra på att deras nödanrop når fram. Larm kan även automatiskt aktivera mikrofonen på radion så att mottagarna kan höra vad som händer på platsen.

Om mottagarnas enheter är utrustade med display kan den nödställde direkt identifieras och är systemet förberett för positionering (utom- och/eller inomhus) kan också den aktuella platsen utläsas. Slutligen är flertalet komradio utrustade med eftersökssignal som gör det enklare att praktiskt hitta den nödställda, allt för att trygga användarna.

Larmförfarandena kan anpassas för att nå specifika personer samt vidarebefordras till andra system, såväl interna som externa. Det kan också sättas olika nivåer/typer av larm för olika ändamål, exempelvis kalla på förstärkning i trängda situationer, tysta larm vid rån eller dödmansgrepp för extern utrustning.

4. Skräddarsydda funktioner

Ett (långt) kapitel för sig. Vid sidan av att komradio finns i både bärbara och fordonsmonterade versioner finns de varierande utformningar beroende på användningsområde, från vattentäta modeller med röststyrningsfunktioner (handsfree) för personal på byggen till diskreta varianter med display, knappsats och Bluetooth för medarbetare med kundkontakt.

Just Bluetooth har en mängd praktiska tillämpningar. Förutom att möjliggöra trådlösa handsfreelösningar tillåter protokollet också gassensorer, streckkodsläsare eller andra instrument att kopplas mot radion. Dessutom kan ”Blåtanden” utnyttjas av system för inomhuspositionering eller rondövervakning.

Moderna radiokommunikationslösningar bygger på IP-teknologi, vilket gör dem enkla att koppla mot eller integrera med andra digitala plattformar. Det kan röra sig om exempelvis IP-telefoniväxlar eller ledningsstöd som operatörsplattformar, resurshanteringssystem eller lösningar för ärendehantering. Det kan också omfatta lösningar där man genom att koppla radiosystemet mot internet möjliggör plattformsoberoende kommunikation. En sådan lösning låter exempelvis en chef via en app i sin smartphone eller dator samtala friktionsfritt med radioanvändarna på fabriksgolvet, oavsett var denne befinner sig.

En kommunikationsradio kan användas för att fjärrstyra portar, belysning eller extern utrustning eller, användas för mätvärdesinsamling eller kort och gott som datamodem. För att avrunda med en gammal klyscha, det är (bokstavligen) fantasin som sätter gränserna.

Index

Samtal inom en talgrupp innehållande två eller flera personer.