Inomhus-positionering

Med ett centraliserat inomhuspositioneringssystem är det enkelt att följa sina medarbetare och resurser i större lokaler.

Användningsområdena för inomhuspositionering och platsspårning är många. Att snabbt hitta en ensamarbetare vid nödlarm, att smidigt styra resurser från en driftcentral eller att följa varuflöden på ett lager är bara några av tillämpningarna.

Zonith Real-time Location System

Zonith RTLS använder både Bluetooth och GPS för att spåra medarbetare, resurser och/eller besökare i kontorskomplex och industriella anläggningar. Lösningen kan användas för att trygga ensamarbetare, in- och utpasseringskontroller eller övervaka skyddade områden.

Tillsammans med Zonith Alarm Control System (ACS) kan systemet också användas för att utlösa larm, skicka meddelanden eller trigga händelser baserat på platsinformationen. Integrationen med ACS låter också senast kända position att bifogas med utgående larmmeddelanden vid nödlarm.

Systemet fungerar genom att placera ut Blåtands-mottagare på strategiska platser i lokalerna. När Blåtands-aktiverade enhet passerar mottagarna så registreras detta och informationen vidarebefordras till RTLS-gränssnittet. Här återges GPS- eller Bluetooth data antingen i textform eller på karta/lokalritning.

Mottagarna kan placeras ut väldigt tätt för att ge exakta positioner eller enbart vid viktiga ingångar för att ge en passeringsbekräftelse tillika en mer generell platsangivelse.

Idag är finns det en uppsjö utrustning med inbyggd Bluetooth (och GPS) och eftersom RTLS är ett centraliserat system kan t.o.m. enheter utan egen "intelligens" användas. Som exempelvis Zonith Bluetooth-aktiverade ID-bricka.

 

Ladda hem

Om inomhuspositionering och platsspårning

Positionering inomhus

För att fastställa positioner inomhus finns ett antal olika tekniker tillgängliga där precision, räckvidd och/eller tillgänglig utrustning avgör vad som passar bäst från fall till fall.

Bluetooth

De senaste åren har inomhuspositionering via Bluetooth blivit populärt tack vare att protokollet Bluetooth Low Energy (BLE) tillåtit en rad nya tillämpningar. Förenklat finns två huvudtyper av Bluetooth-baserade positioneringslösningar, serverbaserad respektive klientbaserad.

Ett serverbaserat system använder mottagare för att identifiera Bluetooth-enheter i sin omedelbara närhet. Mottagarna vidarebefordrar sedan informationen till en dator via nätverket, så länge enheten befinner sig inom täckningsområdet. Eftersom systemet på egen hand urskiljer olika Bluetooth-moduler så kan i princip all Bluetooth-aktiverad utrustning användas. Det gäller även enheter utan egen ”intelligens” som ID-korthållare med integrerad Bluetooth.

Genom att justera antal, placering och inställning av mottagarna kan önskad precision uppnås, från att veta vilken byggnad till exakt var i ett specifikt rum en individ befinner sig. Tekniken är också förhållandevis driftsäkert och lämpar sig särskilt väl för att spåra ensamarbetare vid larm, styra resurser effektivare eller för att spåra att obehöriga inte hamnar på fel platser.

bluetooth-positioning

Den klientbaserade metoden använder istället ett nät av så kallade Blåtandsfyrar (Beacons), som kontinuerligt sänder ut en signal som registreras av användarens enhet. Informationen kan sedan vidarebefordras till en dator via enhetens ordinarie uppkoppling (3G, LTE, Wi-Fi, komradio).

Dessa batteridrivna fyrar är billiga och enkla att placera ut eftersom de inte kräver någon yttre anslutning. Istället krävs att alla enheter som skall platsbestämmas har en dedikerad applikation installerad för att positionera och sända platsen vidare till datorn. Det finns också risk att datatrafiken blir krävande på den ordinarie uppkopplingen, beroende på mängden positionsangivelser som skickas.

Lösningen passar exempelvis till att ge museibesökare information om specifika utställningar eller för navigering i större mässlokaler, i deras egen telefon.

RFID

Radio Frequency Identification (RFID) fungerar som streckkoder där strecken har bytts ut mot ett svagt magnetfält. En passiv RFID-tag (streckkod) saknar egen strömförsörjning vilken gör dem tillräckligt små för att rymmas i en vanlig prislapp. Istället skapar RFID-läsarna via induktion tillräcklig spänning i taggen för att sända en svag signal. När en tag passerar en läsare så loggas händelsen och skickas till en dator.

rfid-positioning-01

Passiv RFID erbjuder till skillnad från övriga metoder inte realtidsövervakning eftersom endast förändringar loggas. Läsarna har relativt högt pris och har begränsad räckvidd vilket försvårar möjligheten att bygga ut ett nät med hög precision. RFID finns också som aktiv, där varje tag har intern strömförsörjning. Denna metod påminner mycket om serverbaserad Bluetooth-positionering, förutom att RFID kräver aktiva special-taggar.

Tillämpningarna sträcker sig från att följa in- och utpassering av kollin på lager, märka djur eller stöldskydd av varor i butiker.

Wi-Fi

Wi-Fi-positionslösningar (WPS) utnyttjar varje enhets unika identifikationsnummer (MAC-adress, Media Access Control) och signalstyrka (RSSI, Received Signal Strength Indication) för att beräkna enhetens ungefärliga avstånd från routern. WPS har relativt lång räckvidd men precisionen är sällan hög och varierar kraftigt med antalet anslutningspunkter (routers). Systemen är också alltid klientbaserade vilket ställer krav på en dedikerad app.

wifi-positioning

En WPS-lösning kan användas för ungefär samma saker som ett klientbaserat Bluetooth-system men kan passa särskilt väl om man redan har ett väl utbyggt WLAN och de enheter man vill spåra har Wi-Fi inbyggt.

Andra varianter

Det går faktiskt att installera GPS-repeatrar för att ge motsvarande funktion inomhus men även i bästa fall ser man bara positionen horisontellt, vilket passar bra i en tunnel men det hjälper föga i ett flervåningshus.

På senare tid har även koncept för att använda synligt ljus för positionering visats för marknaden. I dessa så kallade VLC, Visual Light Communication, används LED-glödlampor och annan belysning för att bestämma position. Dessa är dock inte mogna för marknaden ännu så dem får vi återkomma till.

Frågor om Inomhus-positionering?

Vänligen fyll i formuläret så kontaktar vi er så snart som möjligt
Vi värnar om din integritet. Läs mer om hur vi hanterar dina/era uppgifter.


Namn Vänligen ange ditt namn
Företag Invalid Input
E-post Vänligen kontrollera din e-postadress
Ort Invalid Input
Telefon Ange endast siffror i telefonnumret
Meddelande Vänligen ange ett meddelande
Invalid Input
Du måste godkänna att vi får spara din information innan du skickar.

Referenskunder

Karlshamns Hamn

Karlshamns hamn ville ha ett modernt, funktionellt och tillförlitligt komradiosystem som kunde växa i samma takt som organisationen. Motorola Mototrbo uppfyllde alla deras krav.

Smurfit Kappa Kraftliner

Effektivitet och maximal säkerhet var ledorden när Smurfit Kappa Piteå letade efter ett nytt kommunikationssystem. Lösningen visade sig finnas på oväntat nära håll.

Jämtkraft

När Jämtkraft hade problem med utomhustäckningen var RAKEL den självklara lösningen. För att lösa problemet med inomhustäckningen fick vi ta till helt andra åtgärder.

Visa fler referenser